A-Z Yatak Sözlüğü

2294
alfabe

A’dan Z’ye Yatak(terimleri) Sözlüğü

Rahat, kaliteli ve nitelikli bir uyku çekebilmemiz noktasında, düzenli bir uyku alışkanlığına sahip olmanın yanı sıra ihtiyaçlarımıza yönelik, doğru yatakta uyumamız da oldukça önem arz ediyor.
Satın aldığımız yatağın niteliği ve kalitesi, direk olarak uyku kalitemizi belirlediğinden mutlaka vücut ağırlığımız ile uyumlu, basınç noktalarını minimize eden, böylelikle olası bel, boyun, omurga ağrılarını hafifleten bir yatak tercihinde bulunmamız gerekiyor.
A’dan Z’ye yatak sözlüğümüzle sizlere yatak üretim sürecine dair bilgi vermek, yatakta kullanılan malzemelere değinmek, kısacası yatak imalatına özgü merak edilen soruları kısaca yanıtlamak istiyoruz.
Yatak sözlüğümüzün yanı sıra uyku sözlüğümüze de göz atarak, nasıl bir yatak satın almanız gerektiğini, uyku kalitenizi nasıl arttırabileceğinizi ve çok daha fazlasını öğrenebilirsiniz.
İşte, A’dan Z’ye yatak sözlüğü;

Açık hücre yapılı sünger (Open Cell Structure)

Esnek süngerler içerisinde hava akışını engelleyen hiçbir bariyerin ve engelin kullanılmamasıdır.
Açık hücre yapısına sahip süngerlerin kullanıldığı yataklar; kişinin vücut ısısının düzenlenmesine yardımcı olur.Terin yatağa hapsolmasını yani kişinin geceleri terleme problemi yaşamasını en aza indirger.

Akıllı sünger (Visco sünger )Memory Foam

Hem elastik hem de viskoz malzemeden imal edilen, uyumakta olan kişiye hem rahatlık hem de konfor sunan visko-elastik poliüretan süngerdir. Hafızalı (akıllı)sünger olarak da isimlendirilir.
Yüksek yoğunluklu poliüretan sünger, kişinin vücudu ile bütünleşir yani vücuduna iyi uyum sergiler. Ağırlığa ve ısıya karşı hassastırlar. Vücut ısısını koruma eğiliminde olup, yüksek sıcaklıklarda uyumayı rahatsız edici olabilirler. Bu sorunu çözmek farklı tiplerde memory foam(akıllı sünger) ler geliştirilmiştir. Yaygınlıkla da kullanılmaktadır. oluşturulmuştur. Hafızalı sünger yataklar, farklı sertlik derecelerine sahip olabilirler.

Allerjen (Allergen)

Kişide alerjik reaksiyon gelişimini tetikleyen maddelerdir.

Antimikrobiyel elyaf (Antimikrobiyel fiber)

Bakteri, mikrop, küf ve mantarların yataklara yerleşip, çoğalmasını önleyen, yatakta kullanılan elyaf malzemelerdir.
Antimikrobial elyaf malzemeler; yatakların kullanım ömrünü uzatmanın yanı sıra kişinin sağlığını da gözetir.

Antimikrobiyel kumaş (Antimikrobiyel fabric)

Bakteri, mikrop, küf ve mantarların yataklara yerleşip, çoğalmasını önleyen, yatakta kullanılan kumaş malzemelerdir.
Antimikrobial kumaş malzemeler; yatakların kullanım ömrünü uzatmanın yanı sıra kişinin sağlığını da gözetir.

Antimikrobiyel sünger (Antimikrobiyel foam)

Bakteri, mikrop, küf ve mantarların yataklara yerleşip, çoğalmasını önleyen, yatakta kullanılan süngermalzemelerdir.
Antimikrobial sünger malzemeler; yatakların kullanım ömrünü uzatmanın yanı sıra kişinin sağlığını da gözetir.

Artikülasyon(Articulation)

Ayarlanabilir bir baza veya yatağın bükülebilme kapasitesini ifade eder. Örneğin, iki noktalı artikülasyonlu bir baza da yatak, iki farklı yerde ayrılır ve katlanır.
Baş, ayak ve gövde olacak şekilde yatak, 3 bölümde yükseltilebilir ya da alçaltılabilir.

Atlamalı desen kapitone(Tack and Jamp Quilting)

Yüzlerce iğnenin kullanıldığı, sürekli tek bir desenle sınırlı olmayan yatak kapitone işlemidir.
Genellikle lüks ve pahalı yataklarda kullanılan bu yöntem, daha yumuşak ve pürüzsüz bir yüzey elde edilmesini sağlar.

Ayarlanabilir hava yatağı (Adjustable Air Matress)

Yatağın çekirdeğinde(ana yapısında) yayların ya da süngerin yerine hava bölmelerinin kullanıldığı, ayarlanabilir hava yataklarıdır.
Yatağın hemen iç kısmından geçen hava odaları, uyuyan kişilerin yatağı ayarlayabilmelerini ve kendi konforlarına göre kişiselleştirebilmelerini sağlar.

Ayarlanabilir yatak,baza (Adjustable Bed base)

Yatak çeşitlerinden biri olan ‘ayarlanabilir yataklar’; yükseltilebilen ya da alçaltılabilen yataklardır. Ayarlanabilir bir mekanizmaya sahip olan bu yataklar, kolaylıkla bükülüp, eğilebilirler. Bunlara fonksiyonel (yada mekanizmalı baza)larda denir.
Tabanı ayarlanabilir baza olan bir yatağın yükseltilebilme, alçaltılabilme, bükülerek farklı pozisyonlara getirilebilme imkanı vardır.

Hastane yataklarına benzer bir mekanizması bulunan ayarlanabilir bazalar ve yataklar, uyku apnesi, horlama, asit reflü, gastrit, mide yanması, mide ekşimesi vb. problemleri olan kişiler için uygundur. Hastaların şikayetlerini hafifleterek, daha rahat bir uyku çekebilmelerine yardımcı olurlar.

Bağımsız yaylar (Independent Coils)

Hareket yalıtımını sağlamak, böylelikle kişinin gece daha rahat bir şekilde uyuyabilmesine olanak tanımak için yatakta kullanılan bağımsız yaylara denir.
Pocket (torba yay) dediğimiz türler bu kapsama girer.

Bambu kumaş (Bamboo Fabric)

Bambu isimli bitkinin özünden imal edilen, son derece yumuşak olan, oldukça dayanıklı ve nefes alabilen bir doğal elyaftan üretilen kumaştır..
Aynı zamanda antimikrobiyal da olan bambu kumaş, kişinin daha rahat ve konforlu bir şekilde uyumasını sağlar.
Nemi emme kapasitesi yüksek olan bambu kumaş, böylelikle kişinin geceleri aşırı terlemesinin de önüne geçer.

Basınç tahliyesi (Pressure Relief)

Basınç tahliyesi, uyuyan kişinin vücudunun belirli noktalarında kan akışının kesilmesini önlemektir. Kişinin yatak yüzeyi ile temas etmesi, kan akışını böler. Basınç tahliyesi, kan akışının kesilmesine engel olur. Basınç tahliyesinin bir yatakta az olması; uyuyan kişide rahatsızlığa, ağrılara, dolaşım sorunlarına yol açar.

Başlık (Headboard)

Yatak ve bazanın baş kısmına oturtulan yani yerleştirilen tahta veya döşenmiş panelllerdir.
Çok farklı tasarımlarda üretilebilirler.

Baza (Karyola) ayak ucu(Footboard)

Baza yada aryolanın ayak kısmında bulunan düz yada desenli pano ya da paneldir. Farklı dizaynlarda yapılabilir.

Bio bazlı ürünler (Bio-Based Product)

Yenilenebilir zirai malzemelerden ya da orman malzemelerinden imal edilen, her türlü endüstriyel ürüne biyobazlı ürün adı verilir.
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na göre yatak çarşaflarının ve yatak malzemelerinin en az %12 biyo-bazlı malzemelerden imal edilmesi gerekir.

Bonel yay (Bonnell Coil)

Kum saati şeklindeki yaylara verilen isimdir. Bu yaylar , genellikle ucuz (ekonomik)ve fazla rahat olmayan yaylı yatakların yapımında kullanılır.

Bonnel yaylı yatak (Innerspring Mattress)

Temperlenmiş yaylardan oluşan karkas ile yapılmış yatakları ifade eder. Bonel yaylı yatakların daha konforlu ve sağlam olması adına bu yataklarda birden çok konfor katmanı yer alır.
Günümüzde en çok tercih edilen yani en çok satın alınan, uygun fiyatı ile de bilinen yatak çeşididir.

Coils(Bobin)

Yaylı yataklarda destek merkezini oluşturan, tel şeklindeki spirallerdir. Sarmal yaylar olarak da adlandırılabilen bobinler, farklı boyutlarda ve modellerde olabilir.

Contouring

Yatağın uyumakta olan kişinin vücudunun şekline uyum sergileyebilme yeteneğidir.

Çekirdek (Core)

Bir yatağın en temel destek katmanına denir. Yatağın içerindeki ana omurgasını oluşturan yay ünitesi, sünger çekirdek vb. farklı model ve çeşitlerde olabilir.

Çevre Dostu (Eco Friendly)

Çevre dostu; bir ürünün ya da bir hizmetin imalat aşamasında çevreye yani doğaya ve hayvanlara hiçbir şekilde zarar verilmediğine atıfta bulunur.
Bu terimin uluslararası kabul gören bir tanımı, maalesef ki henüz bulunmamaktadır. Bu yüzden de Uluslararası Standardizasyon Örgütü ve benzeri uluslararası akredite kuruluşlar e olmadığı için etiketi, resmi kabul görmez.
Eko-akıllı, eko-güvenli, yeşil vb. pek çok terim, uluslararası arenada önemli kurumlar tarafından henüz tanınmamaktadır. Bazı firmalar pazarlama stratejisi ve ürünlerinin özelliklerini anlatabilmek için bu terimi sıklıkla kullanmaktadır.

Çevresel tercih(Environmentally Preferable)

Bu terim, eco friendly ve environmentally friendly terimlerinin aksine ABD Enerji Bakanlığı tarafından tanınan yani kabul edilen bir terimdir.
En genel tanımıyla aynı amaca hizmet eden pek çok hizmet ve ürün içerisinden insan sağlığına ve çevreye zararı en az olan ürünün satın alınmasını ve kullanılmasını ifade eder.

Çift kişilk yatak(Double Bed)

Çift kişilik yataklardır. Çift kişilik yataklar, aynı zamanda standart yataklar, olarak da isimlendirilirler. Bu yataklar, genelde Türkiye de santimetre olarak en x boy (140×200,150×200,160×200,180×200,200×200) ölçülerine sahiptirler.
140 cn eninden büyük olanlar çift kişilik yatak grubuna girer. Yatak üreticileri ara ebatlarda da müşteri tercihine göre üretim yapabilmektedirler.

Çift temperleme (özel ısıl işlem) (Double Heat Tempering)

Yatakların daha esnek ve daha sağlam olmalarını sağlamak amacıyla yatakta kullanılan yay telleri vb. malzemelerin önce ısıtılıp, soğutulması sonra da tekrar ısıtılması yani temperlenmesidir. Bu sayede şekil değiştirmeleri esnasında yay tellerinin iç gerilimleri giderilir. Uzun yıllar boyunca yükseklik kaybı (çökme )olmadan yatakların kullanımları sağlanır.

Çocuk yatağı (Bebek yatağı)(Crib Mattress)

Bebek yatağı ya da çocuk yataklarında kullanılmak amacıyla tasarlanmış olan bir yatak çeşididir. Bu yataklarda genellikle özel havalandırma delikleri bulunur. Sertlik dereceleri yüksek olan bu yataklar, aynı zamanda suya da dayanıklı olduklarından bebeklerin ve çocukların uyku kalitesini arttırır.

Çok iğneli kapitone(Multi-Needle Quilting)

Çoklu iğnelerin kullanıldığı, sürekli desenlerle tasarlanmış bir kapitone işlemidir. Desenin sıkı ve birbirine yakın olması, yatak yüzeyinin sert olmasını sağlar. Sıkılık ve yakınlık arttıkça, yüzey sertliği de artar. Bu yatak yüzeyi, sürekli kapitone olarak da adlandırılmaktadır.

Çökme(sarkma) (Sagging)

Yatağın belirli bölümlerinde gözlemlenen ve gerçekleşen sarkma veya çökme kaybına denir.

Damask desenli kumaş

Yatak imalatında sıklıkla tercih edilen bir kumaş çeşididir. Baskı kumaş olmayan Damask, bir tür dokuma kumaştır.
Son derece yüksek kaliteli olan kumaşlara Şam kumaşı, Belçika kumaşı, jakar kumaş ve goblen kumaş örnek olarak gösterilebilir.

Dayanıklılık (Durability)

Dayanıklılık, bir yatağın ne kadar bir zaman dilimi yani süre boyunca uyumakta olan kişiye yeterli destek ve konfor sunacağını gösterir.
Yatakların dayanıklılıkları, yatak tipine, yatakta kullanılan malzemelerin kalitesine ve markaya göre değişiklik gösterebilir.

Daybed

Hem oturma alanı hem de uyku alanı olarak kullanılabilen, tek kişilik yataktan oluşan, çift amaca(oturma ve yatma) hizmet eden bir yatak tipidir.
Bu yatakların her üç tarafı çevrilmiş,kanepe benzeri kollu olabilir. Yataklarla birleştirildiklerinde ve kombine edildiklerinde ortaya koltuk benzeri bir tasarım da ortaya çıkar.
Dar evler ,yazlık evler ve öğrenci evlerinde iyi bir çözüm olabilir.

Delikli lateks(Pincore Holes)

Lateks yataklar boyunca yayılarak ilerleyen, yatağın kişide uyandırdığı hissi yumuşatmak için kullanılan derin ve silindirik deliklerdir. Deliklerin büyük olması, uyuyan kişide daha yumuşak bir his bırakır.

Destekleme (Support)

Yatağın kişinin vücuduna uygun olması anlamına sahiptir. Aynı zamanda omurga hizalanması için yatağın uyuyan kişinin sırtını itme gücünü de ifade eder.
Yatağın sahip olması gereken destek derecesi, kişinin ağırlığına ve farklı etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

Yatağın destekli olması, kişide bel, boyun, omurga ağrılarının oluşmasını engeller. Kaliteli ve rahat bir uykunun olmazsa olmazları arasında yer alır.
Destek, aynı zamanda bir yatağın kişinin vücut ağırlığını nasıl dağıtarak, taşıdığını ve kişinin omurga hizasını korumayı nasıl başardığını da gösterir.

Doğal lateks(Natural Latex)

Kauçuk ağaç serumundan imal edilen bir lateks çeşididir. Son derece yumuşak olan bu lateks çeşidi aynı zamanda oldukça esnektir. Biyolojik bir şekilde parçalanabilmesi; yatağı ve uyuyan kişileri her türlü toz, bakteri ve küfe karşı da korumaktadır.

Doğal lifler(Natural Fibers)

Bir bitkisel ya da hayvansal kaynaktan elde edilen liflerdir. Pamuk, yün, ipek, bambu vb. farklı malzemelerden oluşabilirler.

Doğal(Natural)

Bir üründe sentetik malzemelerden daha çok doğal malzemelerin kullanıldığını ifade eder. Yani üründeki malzemelerin bitkisel ya da hayvansal malzemelerden imal edildiğini tanımlar.
Bu terim, üçüncü kurumlar ve şirketler tarafından kabul edilmemekte ve onaylanmamaktadır. Yani uluslararası kabul gören bir terim değildir.

Dokuma sıklığı (Thread Count)

Yatak kumaşının her inç karesine düşen iplik sayısıdır. Yatakta yüksek miktarda iplik sayısının kullanılması, daha ince ve daha pürüzsüz bir kumaş elde edilmesini sağlar.

Ekolojik etiket(Eco Label)

Ürünün ya da hizmetin ekolojik bir yararı bulunduğunu gösteren, ürün ve hizmette yer alan bir etikettir.
Bu etiket, ürünün belirli çevresel kriterlere sahip olduğunu gösterir. Ürünün üçüncü taraf bir kuruluş tarafından da onaylandığını, kabul edildiğini hatta ödüllendirildiğini ifade edebilir.

Elektrikli (mekanizmalı, hareketli, ayarlanabilir ) bazalar Electric Bed

Elektrikli yataklar, ayarlanabilir yataklardır. Bu yataklar, hareket zorluğu çeken kişiler için birebirdir. Elektrikli hasta karyolaları, bu yataklara örnek olarak gösterilebilir. Bu yataklar, kolaylıkla farklı pozisyonlara eğilip, bükülebilir; alçaltılabilir ve yükseltilebilirler.
Son zamanlarda özellikle sağlıklı tüketicilerde sıklıkla tercih edebilmektedir.

Elyaf (Fiber)

Yataklarda kullanılan, sentetik ya da doğal birtakım malzemelerden imal edilen tel şeklindeki malzemelerdir. Polyester Liflerin aralarında genellikle hava yer alır. Bu hava, liflerin zamanla sıkılaşmasını sağlar.

En iyi yatak(The Best mattress)

Bu tanımlama doğru bir tanımlama değildir. Her insanın vücut tipi, uyku pozisyonu, tercihleri vb konfor istekleri farklıdır. Bu nedenle bir birey için en iyi yatak diğer birey için olmayabilir. Bunun yerine “kişiye göre en doğru yatak” veya “kişiye göre en iyi yatak” tanımı daha doğrudur.

Esneklik (Elasticity)

Bir nesnenin ne denli esnek olduğunu gösterir. Yatakların esnek olmaları, kişinin vücudu ile birebir uyumlu olmalarına yardımcı olur.

Futon yataklar

Çift amaçlı olan bu yataklar, Japon stili yataklardır. Futon yataklar, genellikle pamuk olan bir yatak kılıfına sahiptir. Bazen yatak kılıfı, sünger malzemeden de üretilmiş olabilir.

Garanti(Warranty)

Üretici tarafından belirtilen garanti, bir yatağın tasarımında ve yapımında kullanılan malzemelerin ne kadar bir süre için dayanıklılığını ve sağlamlığını korumaya devam edeceğini anlatır.
Genellikle yatakların garanti kapsamında normal aşınma ve yıpranma payları yer almaz.
Yeni bir yatak satın almak isteyen kişinin mutlaka yatağın garanti kapsamını okuması ve göz önünde bulundurması gerekir.

Gaz çıkışı(Off-Gassing)

Bir materyaldeki yani malzemedeki kimyasalların havaya yayılarak, buharlaşmasıdır. Bu durum; insan ve hayvan sağlığının yanı sıra çevreyi de olumsuz yönde etkileyebilir.

Geri dönüşüm malzemeleri(Post-Consumer Recycled Material)

Fabrikadan müşteriye ulaşmamış olan, imalat sonrası elde edilen atık maddeleri ifade eder. Bu atık maddeler, genellikle yeni yatak ve yatak malzemelerinin imalatı esnasında kullanılırlar.

Geri dönüşüm materyalleri (Recycled Material)

Tüketim öncesi ya da sonrası çöp alanından tekrar imalat fabrikasına gelen ve yeni bir ürüne dönüştürülen malzemeyi tanımlar.

Geri dönüşüm(eski halini alma) zamanı (Recovery Time)

Bir malzemenin, genellikle bir süngerin ,yayın vb sıkıştırıldıktan sonra kendi eski şeklini alana kadar geçen süreye denir.

Geri dönüşüm(Recyclable)

Bir ürünün ya da bir üründe kullanılan malzemenin yeni bir üründe tekrar kullanılabilirliğini yani geri dönüştürülebilirliğini ifade eder.

Geri dönüşümlü(Biodegradable)

Bir ürünün ve malzemenin kullanımı sona erdiğinde yani artık o ürüne gerek kalmadığında doğaya geri dönerek, su, karbondioksit ve organik maddeye parçalanıp, yok olacağını ifade eden bir terimdir.
Geri dönüşümlü ürün ve malzemeler; doğaya zarar vermez ve hiçbir şekilde çevre kirliliğine neden olmazlar.

Geri eski haline dönme kabiliyeti(Resiliency)

Bir nesne ya da malzemenin kendi orijinal haline geri dönebilme yani esneme kabiliyetini ifade eder.

Geridönüşüm içeriği (Recycled Content)

Bir üründe geri dönüştürülmüş malzemenin hangi oranda kullanıldığını tanımlar.

Green (Çevre dostu)

Bir ürünün çevre dostu olduğunu göstermek yani çevreye hiçbir zararı olmadığını dile getirmek adına kullanılan bir terimdir.
Günümüzde ‘green’ terimi de tıpkı ‘çevre dostu’ vb. bazı terimler gibi uluslararası bir geçerliliğe sahip değildir.

Green Features(Çevre dostu özellikler)

Üründe doğal malzemelerinin kullanıldığını, üründe sağlığa zarar veren hiçbir malzemenin yer almadığını belirtir. Aynı zamanda ürünün çevre dostu olduğunu da gösterir.

Greenwash(Çevre dostu olmayan,sahte)

Şirketlerin ya da işletmelerin bir ürün ya da hizmete dair yalan bir ‘aklamada’ bulunmasıdır. Yani bir ürünün tam anlamıyla çevre dostu ve zararsız olmamasına rağmen çevre dostu olarak gösterilmeye çalışılmasıdır.
Günümüzde ‘environmentaly friendly, eco friendly, green’ vb. pek çok terim; çoğu firma tarafından haksızca bir reklam aracı olarak kullanılmaktadır.

Gusset (Köşe koruyucu)

Yatak köşe takozları , yastık, yorgan, koltuk, kanepe vn döşemelik ürünlerde köşeleri güçlendirmek amacı ile köşelere eklenen malzemeye denir. Yataklardaki köşelerde kullanılan sünger köşe takozu bunlardan birisidir.

Hareket izalasyonu (Motion Seperation)

Yatağın bir kenarından diğer kenarına ne kadar hareketin hissedilmesidir. Yani kişinin yatağın bir tarafında hareket ettiğinde bu hareketi ne denli yatağın diğer tarafında da hissettiğini gösteren derecedir. Hareket izolasyonu olarak da isimlendirilir.

Hastane yatağı (Hospital Bed)

Hastanelerde kullanılan, hastaların rahat etmesi amacıyla tasarlanmış, ayarlanabilir yani dikleştirilip, alçaltılabilen, bölümleri ayarlanabilen yatak çeşididir.
Bu yataklar; kolaylıkla farklı pozisyonlara ayarlanabilir.

Hava bölmesi(Air chamber)

Havalı yataklardaki hava tutma bölümünü ifade eden terimdir.

Hava Yatağı (Air Bed)

Çekirdeğinde(ana iç yapısında) sünger ve yay yerine, destek olarak hava bölmelerinin kullanıldığı bir yatak türüdür. Hava yataklarının en üst katmanında genellikle sünger ya da kumaş malzemeden imal edilmiş bir yatak pedi kullanılır.
Havalı yataklar; tasarlanan yatağın fiyatına ve tasarlanma amacına göre sünger ve elyaf gibi destekleyici katmanların olduğu kapitone edilmiş malzeme ile kaplanabilir.

Havalandırma(Ventilator)

Yatağın yan kenarlarına yerleştirilen metal ve plastik halkalardır. Bu halkalar, havanın daha kolay bir şekilde geçmesini sağlar. Yani yatağın hava geçirgenliğini yükseltirler.

Havuzlama(yatak çerçeve) süngerleri (Foam Encasing)

Yatak kenarlarının çökmesini önlemek amacıyla kullanılan, yatağın kumaş altı iç çevresi boyunca yer alan yayın etrafını çevreleyen yay ile aynı yada dah sert olan süngerlerdir.
Havalı ve su yataklarında da havuzlama süngeri sıklıkla kullanılır.

Hızlı cevap verebilirlik(Responsiveness)

Kişi uzanırken ya da yatakta hareket ederken, yatağın verdiği hissin hızlılık ölçüsü şeklindeki cevaptır.
Yatağın verdiği en yavaş hız; hafıza hissi, en hızlı hız ise ‘sıçrama’ olarak adlandırılır.

Hipoallerjenik(Hypoallergenic)

Bir ürünün kişide alerjik reaksiyona yol açabilme olasılığının oldukça düşük olduğunu göstermek amacıyla kullanılan bir terimdir.
Lakin bu terim, o ürünün alerjiye neden olmayacağının da garantisini tam olarak vermez.

HR sünger (High Resilience Foam)

Yatakta kullanılan, son derece yüksek bir esnekliği, sağlamlığı, dayanıklılığı bulunan, konforlu yani yüksek kaliteli süngeri tanımlar.
Geri dönüş kabiliyeti çok yüksektir.

Hybrid

Lateks, sünger, yay vb. birden çok malzemenin birlikte kullanıldığı, ileri teknoloji ile imal edilmiş olan bir yatak çeşididir. Pek çok kumaş ve yay teknolojisi ile geliştirilen hibrit yataklarda tüm malzemeler, en iyi performans noktasını yakalayacak şekilde kullanılırlar.

İnsan Vücudunun Basınç noktaları (Pressure Points)

İnsan vücudunda kanın kılcal damarlardan aktığı yerler ve noktalardır. Basınç noktaları, kişinin geceleri uyurken en fazla ağrıyı ve acıyı hissettiği yerlerdir. Bel, boyun, baş ağrılarına neden olurlar.

İzolasyon(Insulation)

Yaylı yataklarda yatak katmanlarının yay içine düşmelerine ve sarkmalarına engel olmak için kullanılan bir malzemedir.
Yaygın bir şekilde kullanılan bu malzemeler arasında fiber ya da sünger pedler, tel örgüler, dokuma olmayan kumaş türleri vb. farklı malzemeler bulunabilir.
Ülkemizde genellikle keçe vb.malzemeler kullanılmaktadır.

Kapitone katmanı(Upholstery Layers)

Bir yatakta kullanılan, sünger, elyaf, yün, pamuk v.b birbirine bağlanan ve tutturulan tüm yumuşak katmanları tanımlar.
Genellikle bu yumuşak katman, yatağın konforlu ve rahat olmasını sağlar.

Kapitone(Quilting)

Yatak içindeki en üst dolgu tabakasıdır. Sünger, elyaf ,kumaş, tela vb. malzemelerden oluşabilirler. Yatağın nefes almasını sağlayan bir dolgu tabakasıdır.
Bazen de yataktaki kapitone katmanın diğer dolgu katmanlarına dikilmesi işlemini ifade eder.
Çok iğneli dikiş, tek iğneli dikiş gibi farklı dikiş yöntemleri söz konusu olabilir.
Kilit dikş ve zincir dikiş teknikleri de uygulanabilir.

Karışımlı Lateks(Hybrid/Blended lateks)

Hem doğal hem de sentetik lateks malzemenin birlikte kullanıldığı lateks malzemedir.
Blended lateks malzemenin kullanıldığı lateks yataklarda doğal lateksin esnekliği, sentetik lateksin ise dayanıklılığı ve sağlamlığı bulunur.

Kenar Destek süngerleri(havuzlama takoz süngeleri)Edge Support

Yatağa yatan kişiye destek sunmak, böylelikle vücudundaki basınç ve ağrı noktalarını hafifletmek adına yatak çevresine yerleştirilen ekstra destek sağlayan ve yatağın çevresinin daha tok durmasını sağlayan sünger desteklerdir.
İnsanlar yatak kenarına oturduklarında, çorap giyerken vb işlerde çökme yapmasını engeller ve yatağa ciddi destek sağlar.

Kenar destek yayları(Edge Coins)

Yatak kenarlarına yerleştirilen, uyuyan kişiye destek sunmak amacına hizmet eden standart yay çağlarından daha küçük ve sık metre karede kullanılan ekstra yaylara denir.

Kenar kapama(Tape Edge)

Yatak yüzeyinin kenarlarında yer alan, kordon benzeri bir dikiştir. Bu uzun şeritler(kordonlar) kenar kapama makinaları ile kenar ve üst kapitone katmanını birbirine birleştirir.

Kesintisiz yay sistemi (Continuous Coil)

Yaylı yataklarda kullanılan bir yay helezon tasarımıdır. Bu tasarımda her bir helezon, bir dizi S şeklinde sürekli kesintisiz olan telden birleşik olarak yapılmaktadır.
Bu tasarım, metrekaredeki yay sayısının fazla olması nedeni yaylı yatakların daha dayanıklı ve stabil olmasına yardımcı olur.

Kısmi garanti (Prorated Warranty)

Belirli bir süre sonra yatak garantisinin, yatağın alım fiyatının tamamını kapsamamasıdır. Genellikle yatağın kullanım süresine bağlı olarak garanti süresi değişir.

Kips halkası(Hog Ring)

Yatak yüzeyindeki kumaşın kenarlarını bağlamak ve bonel yaylı yatağın izolasyonunu sağlamak amacıyla kullanılan halka ve zımba şeklindeki malzemedir. Bununla kumaş yaya tutturulur.

Kolay uyku yatış pozisyonunu değiştirebilme (Ease of Repositioning)

Uyumakta olan kişinin gece boyunca kolaylıkla uyku yani yatış pozisyonunu değiştirebileceğini ifade eden bir terimdir.
Sırt üstü yatış pozisyonundan yan yatış pozisyonuna geçmek, bu terime örnek olarak gösterilebilir.

Konfor katmanları (Comfort Layer)

Yatak yüzeyinin konforlu olmasını sağlayan yani kişinin rahat etmesini mümkün kılan, yatak merkezini çevreleyen döşeme katmanlarına konfor katmanları ismi verilir.

Kullanım ömrünü tamamlamış yatak(Fatigue)

Bir yatağın artık ‘uyunulmaz’ hale geldiğini yani konforunu kaybettiğini ifade eden bir terimdir. Bu durum, genellikle bobinlerin ya sıkıştırılmasından ya da yumuşatılmasından ileri gelir.

Laminasyonlu Astar (Liner)

Su yataklarında kullanılan güvenlik astarı, sızıntı ve her türlü delinmeye karşı etkilidir.

Latek sünger çeşidi Dunlop

Sıvı formdaki lateks malzemenin yoğunluğu yüksek, sıkılaştırılmış ve daha düşük maliyetli bir boyuta getirilmesi için yapılan bir işlemdir. Bu işlemde sıvı formdaki lateks, ıslak süngere dönüşene dek bir miktar hava ile çırpılır. Daha sonra sırasıyla kalıba dökülür, sertleştirilir ve son olarak da vulkanize edilir.
Bu işlem sonrasında benzer bir işlem olan Talalay lateksinde daha yoğun ve bir miktar daha sert olan lateks sünger elde edilir.
Yataklarda kullanılan Dunlop lateks levhaların üst kısımları alt kısımlarına nazaran daha sert ve yoğun olma eğilimindedir. Böylelikle uyumakta olan kişiye sağlam bir destek sunarak, bel, boyun vb. ağrıları hafifletici bir etki gösterir.

Lateks sünger(Latex)

Sentetik ya da doğal kauçuk malzemeden imal edilmiş olan süngerimsi bir materyaldir. Birinci sınıf yataklarda sıklıkla kullanılırlar. Lateks yatakların da birçok farklı çeşitleri vardır.

Lux yataklar (Luxury Mattresses)

Lüks yataklar; el yapımı, kişiselleştirilmiş ya da ekstra özellikleri bulunan malzemelerle imal edilmiş olan yataklardır.
Lüks yataklar, oldukça özel ya da kişisel özelliklere göre üretilirler.Genellikle fiyatı yüksek olan kalın ve büyük ebatlı yataklar, bu sınıflandırmada ilk sıralarda yer alır.

Mısır pamuğu (Egyptian Cotton)

Piyasada mevcut olan en uzun, en yumuşak ve en güçlü liflerle dokunmuş olan, oldukça lüks olan ve uyuyan kişide mükemmel bir his yaratan bir pamuk çeşididir.

Migrasyon(Migration)

Yatak kumaş liflerinin zaman içerisinde yer değiştirmesi yani kaymaya başlamasıdır. Bu durum, yüksek kaliteli elyaf kullanımı ile en aza indirgenebilir.

Ofset yay(Offset Coil)

Tıpkı Bonel yay gibi kum saatine benzeyen bir şekle sahip olan lakin spirale bağlı olan kısmın daha iyi hareket edebilmesini sağlayabilmek adına üst ve alt kısmı düzleştirilmiş olan bir yay çeşididir.Yay helezonu yuvarlak değil her iki başı düzleştirilmiş haldedir.
Vücutla uyum sergileme yeteneği oldukça yüksek olan bu yaylar, daha az ses çıkarırlar. Yani gürültüyü izole etme kapasiteleri de fazladır. Genellikle pahalı ve lüks yatak modellerinde kullanılırlar.

Organik pamuk(Organic Cotton)

Çevre üzerinde etkileri önemsenmeyecek kadar az olan, organik tarım yöntemlerinin kullanılması ile elde edilen pamuktur. Üretiminde böcek ilaçları ya da diğer sentetik malzemeler kullanılmaz. Üçüncü şahıs sertifikasyon kuruluşları tarafından da ‘organik pamuk’ terimi kabul edilmektedir.

Organik sertifikalı yataklar (Certified Organic Mattresses)

Organik malzemelerin kullanıldığı elyaf malzemeler ve yatak tekstil malzemeleri, yalnızca Global Organik Tekstil Standartları’nca sertifikalandırılmaktadır.

Organik setifikası (Certified Organic)

Uluslar arası organik sertifikalandırma işlemleri doğrultusunda imal edilen elyaf ve tekstil malzemeleridir.

Organik yatak(Organic Mattress)

İnsanların zararlı kimyasallar ile tahriş edici maddelere maruz kalmasını önlemek amacıyla yatak üretimi esnasında tamamen doğal malzemelerin kullanıldığı organik yataklardır.

Organik yün(Organic Wool)

Uluslararası standartlara uygun bir şekilde üretilen, hayvanların organik besinlerle beslenmesi ve genetik mühendisliğinin hiçbir şekilde kullanılmaması ile elde edilen organik yündür.

Organik(Organic)

Yataklarda organik tekstil standartları, sertifika ile alınabilmektedir. Çevre dostu, eko-friendly gibi bazı terimlerin aksine ‘organik’ terimi; üçüncü taraflar yani kurumlar tarafından da onaylanmaktadır.
Devlet tarafından belirtilmiş olan standartlar doğrultusunda hasat edilmiş tarımsal ürün anlamına sahip olan organik; tamamen doğal yollarla üretilmiş olan malzemeleri tanımlar.

Örgü kumaş(Knit)

Yatak kılıfında yani yüzeyinde kullanılan bir kumaş çeşididir. Dokuma olmayan, örme olan bu kumaş; kişide daha yumuşak bir his bırakır.
Hava geçirgenliğine sahip bir kumaştır. Tuşesi yumuşaktır.

Örme kumaş(Ticking)

Yatağı ya da yatak üzerini örten ve saran dış kumaş katmanına denir.
Şam kumaşı da denir. Yaygınlıkla örgü kumaş diye bilinir. Yatak kumaşı olarak çok sık kullanılır.

Pamuk keçe(Cotton Felt)

Yatak imalatında sıklıkla kullanılan, kalın pamuklu elyafların bir araya getirilmesi ve sıkılaştırılması ile elde edilmiş olan, birden çok işlem görmüş bir pamuklu kumaş çeşididir. İstenen gramajlarda yapılır. Yataklarda katman olarak kullanılır.

Pamuk(Cotton);

Pamuk;Pek çok ürünün imalatında kullanılan, son derece yumuşak, nefes alabilen bir doğal elyaf çeşididir. Lakin pamuk malzeme, bazı yataklarda nemin yatağa hapsolmasına ve kişinin terlemesine yol açabilir.

Ped(Pillow-Top)

Yatak yüzeyinin tamamına tutkal ve kenar fitili ile bir şekilde tutturulmuş, sünger, pamuk, yün, pocket yay gibi malzemelerden imal edilmiş olan konfor tabakasıdır.

Pocket (Torba ) yaylı yatak

Ayrı tela veya kumaş paketlerine ayrı ayrı sarılmış olan bu yaylar, bonel yaylı yataklara göre daha fazla hareket yalıtımı sunarlar. Sıklıkla kullanılan yatak yaylarından biri olan bu yaylar Marshall coil, pocketed coil olarak da isimlendirilirler.

Pocket(torba )yaylar (Pocketed Coils)

Yaylı yataklarda kullanılan yay çeşitlerinden biridir. Diğer bonel, sürekli yaylar, ofset yaylara nazaran daha iyi bir hareket yalıtımı sunar. Yaylar, ayrı ayrı tela veya kumaş ile sarılmış ve bileştirilmiştir. Marshall yayları olarak da isimlendirilen yatak yaylarıdır.

Pocket(Torba yay) Box Spring

Yayların teker teker kumaş torba içerine hapsedildiği ve birbiri ile birleştirilen yaylardır.

Poliüretan sünger(Polyurethane Foam)

Yataklarda ve pek çok üründe destekleme ve konfor için kullanılan, dayanıklı ve esnek bir süngerdir. Doğal yatak süngerlerinin dışında tüm yataklarda bu süngerlerden kullanılırlar.

Promasyon(Promotional)

Düşük fiyatlı ürünü ifade eder. Promosyon ürünle tüketicileri mağazaya yönlendirmek hedeflenir. Dönem dönem bütün firmalar bu yönteme başvurur.

Reflü yastığı (reflux pillow)

Bir insan sırt üstü yattığında ve standart bir yastığı kullandığında, asit mideden ve yemek borusundan daha kolay sızabilir. Reflu yastığı, başı, omuzlarınızı ve gövdenizi mide asidini önlemek için hafifçe yükseltir. Bu yastıklar üçgen prizma şeklindedir.

Reflü yatağı(reflux mattress)

Ayarlanabilir mekanizmalı yataklarda yatak başı yükseltilebilir. Bu yataklar reflü hastaları için uygun yataklaradır.
Konuyla ilgili kapsamlı araştırmalar yapan doktorlar şunları önermektedir: Mide asidinizi geri akışını engellmek için yerçekimine yardımcı olmak amacı ile yatağınızın başını 15-20 cm arası yükseltmelisiniz. Sol tarafınızda uyumalısınız. Asit geri akışını en iyi azalttığı tespit edilen pozisyon budur.

Saf lateks (Pure Latex)

Hiçbir katkı içermeyen, saf lateksi ifade eder. Sentetik ya da doğal latekslerin her ikisine de uygulanabilir. Yüksek kaliteli lateks yataklarda genellikle saf lateks malzeme kullanılır.

Sentetik elyaflar (Synthetic Fibers)

Polyester ya da akrilik malzemeden hazırlanan, insan yapımı liflerdir.

Sentetik lateks (Synthetic Latex)

Doğal lateks malzeme ile hemen hemen aynı fiziksel özelliklere sahip olan, lakin doğal latekste yer almayan petrol bazlı birtakım malzemelerin kullanımı sonrasında elde edilen sentetik latekstir.
Doğal lateksten bir miktar daha sert bir yapısı bulunan sentetik lateks, aynı zamanda daha kaliteli de olma eğilimindedir.
Uzun yıllar boyunca esnek kalabilirler.

Sentetik sünger (Synthetic Foam)

Kauçuk dışında farklı bir organik bazdan imal edilen, polimerize hücresel malzemenin kullanıldığı sentetik süngerdir.

Sentetik(Synthetic)

Doğal olmayan, kimyasal işlemler sonrasında elde edilen malzemedir.

Sertlik (Firmness)

Herhangi bir yatağın üzerine ağırlık geldiğinde batmaya karşı gösterdiği dirence yatak setliği denir.
Sertik terimi, bir yatağın ne denli sert ve yumuşak olduğunu da belirtir. Yataklar, yumuşak,oerta yumuşak,sert,orta sert farklı sertlik derecelerine sahip olabilir.
Yeni bir yatak satın almayı planlayan kişilerin mutlaka kendi vücut ağırlıkları ile uyumlu bir sertliğe sahip olan yatakları satın almaları gerekir. Bu durum, kişinin vücudunun yatak derinlerine doğru batmasını yani geceleri rahatsızlık ve ağrı hissetmesini de önler.

Sertlik(Hardness)

Yatağın kişinin vücut ağırlığını taşıyabilme kapasitesini ifade eder. Süngerin yumuşak olması, kişinin vücudunun yatağa daha fazla gömülmesine neden olur. Sağlam yani sertliği yüksek süngerler, çökme yapmazlar ve daha düz dururlar.

Sıcaklık (Temperature)

Diğer tüm faktörler eşit ve standart olarak kabul edildiğinde uyuyan kişinin gece boyunca aşırı ısınma yani terleme olasılığının ölçümüdür.

Spiral şeklinde bükülmüş tel (Helicals)

Bonel yaylı yataklarda sıralı halde olan, bitişik bonel yayları sabitlemek adına kullanılan spiral şeklinde kıvrılmış tellerdir. Çerçeveli yay karkaslarında , yayları çerçeve teline tutturmak amacı ile de spiral teller kullanılır.

Su yatağı(Waterbed)

Yatakta destek olarak yayların yerine sıvının kullanıldığı yatak tipidir. Birden çok farklı su yatağı modeli bulunmaktadır.

Sünger (Foam)

Yaylı yataklara ek ve alternatif olarak kullanılan bir yatak dolgu malzemesidir. Lateks, hafızalı sünger(visco sünger) ve poliüretan malzemeler; örnek olarak gösterilebilir.

Sünger takoz dönmesi(Edge Break Down)

Eski yataklarda rastlanılan, yatağın dış kenarlarının destek kaybetmesi durumudur. Bu durum, kişinin yatağının kenarından kendini kayıyormuş gibi hissetmesine neden olur.
Bu duruma ‘sünger takoz dönmesi’ denir, garanti kapsamında ise alına firmanın satış sonrası destek birimine başvurulmalı ve yatak değiştirilmelidir.

Sünger yatak(Foam Core)

Yatağın ana destek sistemi, tamamı farklı yoğunluk ve özelliklerde sünger katmanlardan oluşur.

Tafting(Tufting)

Yatakların dolgu katmanlarını tutan ,yatağın boydan boya dikildiği tekil dikiş işlemidir.

Talalay lateks

Lateks süngerin yapımı esnasında kullanılan sıvı lateksi bilinen yoğun ve yumuşak kıvamına getirme işlemidir.
Bu işlem esnasında sıvı lateks, hava ile ıslanıncaya kadar çırpılır ve ardından bir kaba dökülür.
Kalıbın kapatılma işlemini takiben kalıptaki hava dışarıya çekilir ve kalıbın tüm köşelerine eşit miktarda hava verilir.
Kalıp dondurulduktan sonra hızlıca vulkanize edilir ve uygun yapıya ve forma geldiğinde kilitlenir.
Hem doğal hem de sentetik latekslere bu işlem uygulanabilir. İşlem sonrasında Dunlop işlemine nazaran daha yumuşak bir lateks sünger elde edilir.

Tamamen doğal yatak (All Natural mattress)

Yatakta sentetik(doğal olmayan) malzemelerin değil de tamamen doğal olan yani direk bitkisel ya da hayvansal kaynaklardan imal edilen yataklardır.
Yatakta kullanılan tüm malzemeler, insan sağlığına herhangi bir yan etkisi bulunmayan, alerjiye yol açmayan doğal(natürel) veya organik malzemelerden oluşur.

Tehlikeli(zararlı) kimyasallar (Chemicals of Concern)

Çevre Koruma Ajansı tarafından çevreye ve doğaya ciddi anlamda zararı bulunan, aynı zamanda sağlığı tehdit eden, insan vücudunda birikebilen kimyasalları ifade eder.

Tek iğneli dikiş(kapitone) Single Needle Stitching

Eski yataklarda daha sıklıkla tercih edilen bir kapitone dikiş işlemidir. Bu işlemde döşeme katmanları, uzun bir iğne yardımıyla birbirlerine dikilir.
Bu yüzden de bu işlemin uygulandığı yataklarda yatak yüzeyi oldukça sert olur.

Tek kişilik yatak (Single Bed)

Tek kişilik yataklara denir. Ölçüleri 90×190,100×200,120×200 cm vb. şeklindedir.

Tek taraflı yatak(No-Flip Mattress)

Yalnızca tek bir yüzeyinde yatılabilen yani uyunabilen yatak türüdür. Bu durum, yatak garanti süresinin ve dayanıklılığının daha uzun süreli olması anlamına gelir.

Temperleme (ısıl işlem) Heat Tempering

Yayların elektrikle ısıtılmasıdır. Bu işlem, yayların zaman içerisinde kendi orijinal yüksekliklerine ulaşmalarına yardımcı olur.
Sertleştirme, sertliği, kaliteyi, dayanıklılığı arttırmak ve ek olarak tamamen katılaşmış çelikteki zayıflığı azaltmak için kullanılan bir ısıl işlem yöntemidir.
Yaylarda imalat sürecinde form değişikliği olduğu için sıklıkla kullanılır.

Temperleme(Stress Relief)

Temperleme ile aynı anlama sahiptir.

Temperleme(Tempering)

Yayların daha sağlam ve dayanıklı olabilmeleri için sıkıştırılmalarıdır. Bu işlem, daha sonradan yayların kendi orijinal şekil ve boyutlarına geri dönmelerini sağlar.
Temperleme işlemi esnasında öncelikle yaylar ısıtılır, ardından da soğutulur.
Moleküller, yatakta kullanılan yayların dayanıklılığını arttırmak ve çökme olasılıklarını düşürmek adına yeniden düzenlenir,normalleştirilir. Yani yay tellerinin direnci arttırılır.
Temperleme işlemi, stres giderici olarak da adlandırılır.

Toz akarları (Dust Mites)

Yataklarda yaşayıp, üreyebilen, kişinin yatağa dökülen ölü cilt hücreleri üzerinde beslenen, yalnızca mikroskopla görülebilen mikroskobik canlılardır.
Bir yatakta milyonlarca toz akarı birlikte yaşayabilir. Toz akarları, astım ataklarını ve alerjileri tetikleyebilirler.

Tufting (Inner Tufting)

Yatak dolgu katmanlarının kaymalarını yani yerlerinden oynamalarını önlemek adına kapitone yatak kılıfının yani yüzeyinin hemen altına yerleştirilen dolgulardır.
Oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü bir yöntemdir. Yatak katmanlarını boydan boya sabitler, iç malzemelerinin kaymasını önler. Pahalı ve sağlam bir yatak çeşididir.
Butik olarak çoğunlukla özel el işçiliği ile üretilir.

Tuşe (Hand)

Bir malzemenin kişide uyandırdığı histir. El gibi, yatak yüzeyinin kişinin vücuduna hafifçe sürtüldüğünü ve iyi bir his bıraktığını ifade eder.
Yumuşak tuşeli, kaygan tuşeli gibi ifadeler de kullanılabilmektedir.

Ultra lüks yatak(Ultra Luxury Mattress)

Pek çok özel malzemenin kullanıldığı, ekstra özelliklere sahip olan, kişiselleştirilebilir, yüksek kaliteli lüks yataklardır.
Çok pahalı yataklardır.

Uyku Pozisyonu değiştirme (Repositioning)

Gece boyunca kişinin birden çok pozisyon değiştirmesini tanımlar. Sırtüstü yatış pozisyondan yan yatış pozisyonuna geçmek vb.

Uyku seti(Sleep Set)

Yatağı ya da yatak ilgili yorgan ,yastık vb ürünleri ifade eden bir terimdir.

Visko elastik(memory,akıllı,hafızalı) sünger( Visco-Elastic Foam)

Hafızalı sünger ile aynı anlama sahiptir. Yataklarda kullanılan yüksek yoğunluklu poliüretan süngerdir. Sünger, vücutla oldukça iyi bir uyum sergiler ve oldukça esnektir.
Farklı yoğunluklarda sertlik derecelerinde olabilirler.

Yangın geciktirici (Fire Retardant)

Yatağın yanıcılık kapasitesini azaltmak yani yangına karşı daha dayanıklı bir hale getirmek için yatakta kullanılan bir malzemedir.
Avrupa ve Amerika da özellikle yataklarda kullanılan bazı katmanlarda yanmazlık yada yangın geciktirici özellikleri istenmesi zorunludur.

Yarı Avcı pozisyonu(Semi-Fowler Position)

Sırtın 45 0C’lik bir açıda olduğu yatış pozisyonudur.

Yastık kılıfı(Pillow Protector)

Yastıkları kir, yağ, nem vb. maddelerden koruyan yastık koruyucu kılıftır.

Yastıklama (vücudun yatağa gömülme )Cushioning Depth

Bir yatağın uyumakta olan kişinin vücut hatları ile ne denli uyumlu olduğunu, kişinin yatağa ne kadar gösteren gösteren bir terimdir.

Yaşam Döngüsü (Life Cycle Assessment(LCA)

Bir ürünün ya da hizmetin çevresel tüm yönlerini, çevreye ve insanlara tüm etkilerini değerlendirmede kullanılan bir tekniktir.

Yatağın balık sırtı olması(Crown)

Bir yatağın merkezinin yani orta bölümünün kenarlarından ve yanlarından biraz daha yüksekte olması yani dışbükey bir yüzey oluşturmasıdır. Kısaca yatağın balık sırtı şeklinde olmasıdır. Genelde yataklar zamanla orta bölgelerinde bir miktar kullanım sonrası yükseklik kaybına uğrar. Sonrasında yatak kenarı ile aynı yüksekliğe gelir. Bu nedenle yatak üreticileri yataklarının orta kısmlarını 1-2 cm yüksek yaparlar.

Yatak bazası (Foundation)

Yatağın hemen altına koyulan düz zemin ,yani destektir. Genellikle ‘Box Spring’ ‘i olarak tanımlanır. İçerinde yay veya başka katmanlarda bulunabilir. Bazen bazalarda konfor maçı ile latalar (slatted base) vb. destekleyici malzemelerde kullanılabilir.

Yatak çökmesi(yatak sarkması) (Body impression)

Yatak yüzeyinde zamanla görülen girintilerdir. Bu girintilerin 3-5 cm den daha fazla olmaması gerekir.
Girintiler, pek çok kişi tarafından yatak çökmesi (yatak sarkması) olarak değerlendirilse de aslında bu girintiler, 3-5 cm ye kadar yatak üretici firmalar tarafından normal kabul edilir. 3-5cm üstü çökmeler (sarkmalar), üretici firma hatası olarak değerlendirilebilir.

Yatak iç takozları(Posturized)

Yatak yüzeyinde sarkmaları engellemek amacıyla yatak merkezine yerleştirilen ek destek tipleridir.
Yatak yaylarının içerisine destek amacı ile atılan takozları bu kapsamda sayabiliriz.

Yatak Konforu (Comfort)

Yatak yüzeyinin uyuyan kişide nasıl bir hisse neden olduğunu tanımlar. Yatağın sertlik derecesini ifade eder.
Parmak uçlarınızla yatağın yüzeyine parmaklarınızı bastırdığınızda hissettiğiniz sertlik ve yumuşaklığı da belirtir.
Bir yatağın nefes alabilirliği, hareket ve ısı yalıtımı gibi diğer özelliklerini de sembolize eder. Yani yatağın konforluluk derecesini ifade eder.

Yatak kulpu (Mattress Handles)

Yatağın düzgün bir şekilde gözükmesini sağlamak, taşımak ve dekoratif amaçla kullanılan yatağın kenarlarına dikilen kumaş yada kordonlardır.
Dik ve yatay olarak dikilebilir.
Yatağı taşımak için genelde yanlarda kullanılmaktadır. Sık olmamak la birlikte yatağın baş ve ayak ucuna gelen kenarlarında da kullanılmaktadır.

Yatak örtüsü(kılıfı) (Cover)

Yatağı örten kumaşa denir. Yatağın vücut ile temas eden kısmında örme, dokuma, sentetik , doğal ve organik v.b olarak üretilen kumaşlar kullanılır.

Yatak pedi (yalancı ped) Euro-Top

Yatak üzerine dikilen, ek bir yatak dolgusu yani yatak pedidir. Yastık dolgularına benzer bir işleve sahip olan yatak pedleri, yastık pedlerinden farklı olarak yatağa daha sıkı ve sert bir şekilde tutturulur ve dikilir.
Bu ürünlerin kullanımının amacı, yatağa daha fazla sertlik ya da yumuşaklık kazandırarak, kişinin daha rahat ve ağrısız bir gece geçirebilmesini sağlamaktır.
Yatak üzerinde katmanların belli olması için yatağın üst yüzeyinde özelliğine göre 4-10 cm aralığında kenar kapma fitili ile kapatılır. Yatağa farklı renk ve modellerde yapılarak dekoratif bir görüntüde sağlar.

Yatak seti(Bedding)

Tamamlanmış bir yatağı oluşturan nevresim, çarşaflar da dahil olmak üzere yatakta kullanılan tüm malzemeleri kapsayan oldukça geniş bir terimdir.

Yatıklama (yatağın vücudu desteklemesi)(Cushioning)

Lateks, visko-elastik sünger, normal polyüretan sünger, pamuk, keçe, kaz tüyü, kaşmir, ipek vb. malzemeler özellikle yaylı yataklarda kullanılan malzeme katmanlarıdır. Yastıklama(vücudun desteklenmesi) kişinin vücudundaki basınç noktalarının desteklenerek ağrılarının azalmasına, geceleri boyun, bel ağrılarının artmasına engel olabilir.

Yay çerçeve teli (Border Wire/Border Rod)

Yatak kenarlarının kaymasını önlemek yani stabil kalmasını sağlamak amacıyla kullanılan, yayları yatak kenarlarına bağlayıp, sabitleyen oldukça sağlam ve güçlü bir teldir.

Yay Karkası (Innerspring Unit)

Yatağın yaylı ve telli olan kısmına denir. Bu ünite, genellikle yay helezonu, spiral tel ve çerçeve tellerinden oluşur.

Yay sayısı (Coil Count)

Yatak içerisindeki karkasını oluşturan helezon, kum saati v.b farklı formlarda olan yayların sayılarının toplamıdır

Yay tel kalınlığı (Gauge)

Yay helezonlarında kullanılan tellerin kalınlığının ölçümüdür. Bonel yaylı yataklarda tel kalınlığı , genellikle 1,4 mm- 22 mm kalınlığında dır.
Tel kalınlığının yüksek olması, telin o denli kalın ve ağır olması demektir.

Yay teli(Spring Wire)

Yaylı bir yatakta yayların yapımında kullanılan dayanıklı telleri ifade eder.

Yenilenebilir(Renewable)

Doğal bir şekilde doğada yenilenebilen lif, odun, biyo bazlı yakıtlar vb. malzemeleri tanımlar.
Yenilenebilir enerji ise rüzgar ve güneş gibi tükenmeyen ve her daim kullanılabilen enerjiyi ifade eder.

Yoğunluk (Density)

Yatağın hacimsel ağırlığı yani yoğunluğu, her metreküp başına ‘kg’ olarak belirtilir. Yoğunluk sünger yatakların sahip olması gereken önemli bir özelliktir. Genellikle yatağın dayanıklılığı, bazen de sertliği hakkında fikir verir. Yani, yatak yoğunluğu, sağlamlık ve sertlik ile yakından ilişkilidir. Yoğunluğun artması ile birlikte sertlik ve dayanıklılık ta artar. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte sertlik düzeyleri aynı yoğunluklarda farklı olarak ta ayarlanabilmektedir.

Yumurta kontur kesim sünger (Egg-Crate Foam)

Yumurta kartonuna benzeyen bir görüntüsü bulunan, yatak yüzeyine ekstra yastıklama sunan, basınç noktalarını dolayısıyla bel, boyun, bacak ve sırt ağrılarını hafifleten süngerdir. Bu sünger, yumurta-kasa sünger olarak da isimlendirilir. Standart ve benzer süngerlere göre uyuyan kişide daha konforlu bir his bırakır.
Aynı zamanda ‘convoluted-foam olarak da adlandırılır.

Yumurta sünger (Convoluted Foam)

Yatağın yastıklama kapasitesini arttırmak için kullanılan, ek yüzey yastıklama sunan bir sünger çeşididir.
Basınç noktalarını hafifleten bu sünger, diğer süngerlerden daha yumuşak bir his yaratır. Kan dolaşımını da iyileştirici bir etkisi vardır.

Yumuşaklım(Softness)

Yatağın üst katmanlarının yumuşaklık ölçüsünü ifade eder.

Yüksek yoğunluklu sünger (High Density Foam)

Oldukça yoğunluğu yüksek , sağlam ve dayanıklı olan sünger çeşididir.

Yün (Wool)

Yatağın kapitone ve normal katmanlarında sıklıkla kullanılır. Yangına dayanıklı oldukları ve confor için genellikle yataklarda tercih edilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here