Sırt Ağrısı Çekenler İçin Rahat, Doğru Yatak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

2111
bel ağrısı

Sırt Ağrısı Çekenler İçin Rahat, Doğru Yatak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Milyonlarca kişinin yüzleşmek zorunda kaldığı sırt ağrıları; yalnızca kişinin ağrılı ve yorgun bir gün geçirmesine neden olmuyor, aynı zamanda geceleri uykuya dalmasını da zorlaştırıyor.

Bu yüzden rahat ve konforlu bir uyku deneyimlemek isteyen kişilerin geceleri çektiği ağrıları hafifletecek, deliksiz bir uyku çekebilmelerine yardımcı olacak destekli bir yatak tercihinde bulunmaları gerekiyor.

Bununla birlikte yanlış bir yatak seçiminin sırt ağrılarını arttırıcı ve şiddetlendirici bir etkisi de bulunuyor.

Yetişkinlerin neredeyse %80 gibi büyük bir bölümünde rastlanılan sırt ağrıları, bazen de kronik bir hale gelerek, kişinin tüm yaşamı boyunca devam edebiliyor.

Hatta sağlığı ciddi anlamda tehdit ederek, kişinin erken yaşta hayatını kaybetmesine bile yol açabiliyor.

Doğru ve kaliteli bir yatak seçimi ise kişinin omuz, kalça, sırt ve bel ağrılarını önemli ölçüde hafifletebiliyor.

Yanlış yatak seçimi, tam aksine ağrıları daha da şiddetleniyor.

Hatta kişinin sırtında ağrıya duyarlı yeni basınç noktalarının oluşumuna bile neden olabiliyor.

Uyku bilimciler ve uzmanlar; sırt ağrısından şikayetçi olan kişilere yeni bir yatak satın alma noktasında birden çok etmeni göz önünde bulundurmalarını öneriyor.

Bu etmenler; yatağın hangi malzemeden imal edildiğini, kişinin vücut ağırlığını, yatak kalınlığını ve yatak yüzeyinin sıkılığı gibi pek çok temel faktörü içeriyor.

Her şeyden öte kişinin yeni bir yatak satın alırken mutlaka bütçesini de hesaba katması, bütçesini zorlayan yataklara yönelmekten kaçınması gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca sırt ağrısı çekenler için hangi yatakların daha ideal olduğunu değinmek istiyoruz:

Sırt Ağrısı Uykuyu Nasıl Etkiler?

Sağlıklı bir omurga; omuriliğin, sinir köklerinin ve iç organları korumanın yanı sıra kişinin duruşunu da güçlendirerek, daha dik durabilmesine olanak tanıyor.

Omurga sağlığı yeterli olmayan kişilerde omurga görevini tam anlamıyla yerine getiremediğinden sırt, kalça, bel ve boyun ağrıları görülebiliyor.

Ağrılar, geçici yani kronik olabileceği gibi kronikleşerek yıllar hatta yaşam boyunca sürebiliyor.

Sırt ağrılarının en önemli nedenlerini aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:

· Kas gerginliği:

sırt2

Ağır nesnelerin kaldırılması, arka kasların ve omuriliğin gerilmesine yol açarak, omurilik ağrılarının yanı sıra kas spazmlarını da beraberinde getirebiliyor.

· Omurga disklerindeki yırtılmalar:

Omurgaların oluşumundan sorumlu olan ve omurga yapısını destekleyen disklerin hasar görmesi, ciddi bel ve sırt ağrılarını tetikleyebiliyor.

· İskelet sistemine dair düzensizlikler:

Alt omurga eğriliği, üst omurgalardaki anormal eğrilikler, omurganın yandan eğriliği gibi birtakım rahatsızlıklar; şiddetli sırt ağrılarına öncülük edebiliyor.

İskelet sistemine dair düzensizliği bulunan pek çok hasta; sırt üstü uyumanın en doğru yatış pozisyonu olduğunu düşünse de maalesef ki bu yatış pozisyonu; durumu daha da kötüleştirebiliyor.

· Artrit:

Vücuttaki eklem ağrılarının en önemli nedenlerinden biri olan artrit, kronik sırt ağrılarının yanı sıra uykuya dalmakta ve gece boyunca uykuyu sürdürmekte zorlanma gibi pek çok komplikasyona aracılık edebiliyor.

· Osteoporoz:

Kemik erimesi olarak da isimlendirilen osteoporoz, şiddetli omurga kırıklarının eşlik ettiği sırt ağrısına yol açabiliyor.

· Yaş:

Her yaştan kişide görülebilen sırt ağrıları, 30 yaşını geride bırakan kişilerde daha sıklıkla gözlemleniyor.

· Obezite:

Ekstra vücut ağırlığı, obez kişilerde ağırlığın özellikle sırt çevresinde yoğunlaşmasına ve kişinin bir türlü geçmek nedir bilmeyen sırt, bel, kalça ağrılarından muzdarip olmasına öncülük edebiliyor.

· Ruhsal sağlık sorunları:

Depresyon ve anksiyete gibi herhangi bir ruhsal sağlık sorunu bulunan kişilerin acı ve ağrıya karşı daha hassas olmaları, beyinlerinin en ufak bir ağrı ve acıyı daha şiddetli algılamasına neden olarak, şiddetli sırt ağrılarına aracılık edebiliyor.

· Sigara kullanımı:

Düzenli sigara kullanımı; omurga arasındaki disklere oksijen iletimini ve dokuların beslenmesini önleyerek, sırt ağrısına neden olabiliyor.

· Yanlış yatak seçimi:

Omurgayı desteklemeyen, omurga hizalanmasına katkısı bulunmayan, aşırı sert ya da aşırı yumuşak, kişinin vücut ağırlığı ile uyumlu olmayan bir yatakta uyumak; sırt ağrılarını kronikleştirebiliyor.

· Ağır yük kaldırma:

Kişinin ağır yük kaldırması, yük kaldırırken bacaklarına değil de sırtına yüklenmesi; bel ve sırt ağrılarının oluşumuna adeta zemin hazırlıyor.

Doğru ve konforlu bir yatak seçimi; kişide omurga hizalanmasını sağlayarak, sırt ağrısını azaltıyor.

Düz, pürüzsüz, sağlam ve destekli bir yatak seçimi, uykuya dalış süresini de azaltıyor.

Bununla birlikte her uyku pozisyonunun omurga hizalanmasına olumlu ya da olumsuz etkileri de bulunuyor.

Bu yüzden kişinin kendine en uygun, en doğru yatış pozisyonunu tercih etmesi gerekiyor.

UYKU POZİSYONLARINA VE VÜCUT AĞIRLIĞINA BAĞLI YATAK SEÇİMİ:

Uyku pozisyonlarının omurga hizalanmasına etkisini aşağıdaki şekilde sınıflandırabilmemiz mümkün:

· Yan yatış pozisyonu:

Yan yatış pozisyonu; omurga hizalanmasına yardımcı olsa bile yatak yüzeyinin pürüzlü olması, yeterince düz ve sağlam olmaması omurgada eğrilmeye ve basınç artışına bağlı olarak sırt ağrılarına yol açabiliyor.

Yan uyumayı tercih eden kişilerin hem gece boyunca hem de ertesi gün rahat edebilmeleri, vücutlarını destekleyen, fazla yumuşak olmayan yataklarda ve maksimum destek sunan yastıklarda uyumalarından geçiyor.

· Sırt üstü yatış pozisyonu:

Sırt üstü yatış pozisyonu; omurganın düzleşmesini ve omurga hizalanmasını sağlıyor.

Asit reflü semptomlarını hafifleten bu pozisyon, yüzde kırışıklık oluşumunu da en aza indirgiyor.

Sırt üstü uyuyan kişilerin de ağırlıkları ile uyumlu, çok sert ya da yumuşak olmayan, boyunlarından kuyruk kemiğine kadar destek sunan bir yatakda uyumaları gerekiyor.

· Yüz üstü yatış pozisyonu:

Ağırlığın karın bölgesinde yoğunlaştığı bu pozisyon; kişinin vücudunun yatağın derinlerine doğru batmasına neden olduğundan omurga hizalanması ya da dengelenmesi üzerinde olumsuz bir etki gösteriyor.

Bu yüzden yüz üstü yatan kişilerin karın bölgesinin yatağa batmasını önleyecek kadar sert bir yatakta uyumaları gerekiyor.

Aynı zamanda uzmanlar tarafından bu pozisyonu tercih eden kişilere diğer alternatif pozisyonlar da öneriliyor.

Vücut ağırlığı ile ideal yatak seçimi arasındaki ilişkiyi aşağıdaki şekilde sınıflandırabiliriz:

· Vücut ağırlığı 60 altında olanlar:

Vücut ağırlığı 130 pound altında olan, yani standartlardan daha zayıf olan kişilerin mutlaka yumuşak, yüzeyi fazla sert olmayan bir yatakta uyumaları gerekiyor.

· Vücut ağırlığı 60-105 kg arasında olanlar:

Ne kilolu ne de zayıf olan yani ortalama bir ağırlığı bulunan kişiler, orta sertlikte yataklarda daha da rahat ediyor.

Bu kişilerin ne çok yumuşak ne de çok sert yataklarda uyumaları önem arz ediyor.

· Vücut ağırlığı 105 kg üstü olanlar:

Ağırlığı 230 pound üstünde olan yani kilolu, aşırı kilolu ya da obez olarak nitelendirilen kişilerin muhakkak sert, yumuşak olmayan yataklarda uyumaları öneriliyor.

Günümüzde yatak üreticileri tarafından imal edilen yatakların sertlikleri 1-10 arası rakamlarla ifade ediliyor.

1; en yumuşak yatağı tanımlamak için kullanırken, 10 piyasadaki en sert yatakları betimliyor.

Kişinin vücut ağırlığı ile seçmesi gereken yatak sertlik derecesi arasındaki bağlantıyı aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

· Vücut ağırlığı 60 kg altı olanlar:

Yan yatış pozisyonunda uyuyanların 3-4.5; sır üstü uyuyanların 4-5.5; yüz üstü uyuyanların ise 3-4.5 arasında bir yatakta uyumaları gerekiyor.

· Vücut ağırlığı 60-105 pound arasında olanlar:

Uzmanlar tarafından yan yatış pozisyonunda uyuyanlara 5-6.5; sırtüstü uyuyanlara 5-5.5; yüzüstü uyuyanlara 4-5.5 aralığında sertlikte bir yatakta uyumaları öneriliyor.

· Vücut ağırlığı 105 kg üstünde olanlar:

Uzmanlar tarafından yan yatış pozisyonunu tercih edenlere 6.5-8, sırtüstü uyuyanlara 6-8; yüz üstü uyuyanlara 6-7.5 arası sertlikte yataklarda uyumaları tavsiye ediliyor.

NOT:

1-3 arasındaki değerler, yumuşak; 4-4.5 arasındaki değerler, orta yumuşak; 5-5.5 arasındaki değerler, orta; 6-6.5 arasındaki değerler orta sert, 7-8 arasındaki değerler sert, 8 üstü değerler ise aşırı sert olarak ifade ediliyor.

Sırt Ağrısı Çekenler için En Doğru Yataklar Hangileri?

Sırt ağrısı çeken kişilerin yatak seçerken hem kendi vücut ağırlıklarını hem de yatağın imal edildiği malzemeyi göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

Vücut ağırlığı ve yatak malzemesine göre sırt ağrısı çekenler için hangi yatakların daha fazla konfor ve rahatlık vaat ettiğini aşağıdaki şekilde sıralandırabiliriz:

· Bonel yaylı yataklar:

Sünger katmanlar ve merkezdeki çelik yaylar ile tasarlanan bu yataklar, uygun fiyatları ile dikkat çekiyor.

Orta-iyi seviye konfor ve destek sunan bu yatakların kötü-orta seviye dayanıklılıkları ve sertlik seçenekleri bulunuyor.

Ağırlığı 105 kg altındaki kişiler için orta-iyi seviye olan bu yataklar, ağırlığı 105 kg üstü olanlara kötü-iyi seviye bir konfor vaat ediyor.

Bu yatakların sırt ağrısı çeken kişiler için uygunluk seviyelerinin ise kötü-orta seviye olduğunu söyleyebiliriz.

· Sünger yataklar:

Poliester sünger ya da hafızalı süngerler ile imal edilen bu yataklar, içten yaylı yataklardan sonra en ekonomik yataklar olma özelliği taşıyor.

Oldukça konforlu olan bu yataklar; 60 kg altındaki kişiler için pek uygun değilken, ağırlığı 60 üstü olanlara rahatlık ve kaliteli bir uyku sunuyor.

Pek çok farklı sertlik seçeneğine sahip sünger yatakların sırt ağrısı çeken kişiler için son derece doğru bir tercih olacağını ifade edebiliriz.

· Lateks yataklar:

Lateks konfor katmanı ile donatılan bu yataklar, hem zayıf hem de ağır kişilerin vücudunu harika bir şekilde kucaklıyor.

Dayanıklılıkları ve destekli yapıları ile bilinen lateks yataklar, uzmanlar tarafından sırt ağrısı çekenlere önerilen yataklar listesinde ilk sırayı sünger yataklarla birlikte paylaşıyor.

· Hibrit yataklar:

Lateks ya da sünger katmanlarla tasarlanan hibrit yataklar, tıpkı lateks yataklar gibi en pahalı yataklar listesinde yer alıyor.

Yüksek destek sunmaları ve dayanıklılıkları ile kullanıcılarının büyük çoğunluğunu memnun eden hibrit yatakların dezavantajları arasında orta seviye sertlik seçeneğine sahip olmaları, ağırlığı 105 kg altındaki kişiler için pek de konforlu olmamaları bulunuyor.

Ağırlığı 105 kg üstü kişiler için daha uygun olan bu yatakları sırt ağrısı şikayeti bulunan zayıf kişilere pek de önermiyoruz.

· Havalı yataklar:

Sünger konfor katmanları, elle ya da uzaktan kumanda ile ayarlanabilir hava bölmeleri ile ön plana çıkan havalı yataklar; oldukça yüksek fiyatlarda seyrettiğinden bütçesi düşük olan kişilere tavsiye edilmiyor.

Oldukça iyi bir destek sunan bu yataklar, zayıf sertlik seçenekleri ve dayanıklılıkları ile sırt ağrısı çeken ve kilolu kişilere pek hitap etmiyor.

Ağırlığı 60-105 kg arasındaki kişiler için ideal olan havalı yatakları zayıf ve aşırı kilolu kişilere pek önermiyoruz.

Sırt Ağrısı Çekenlerin Yeni Bir Yatak Satın Alırken Dikkat Etmeleri Gereken Diğer Noktalar?

Sırt ağrılarınızdan şikayetçiyseniz; yeni bir yatak satın alırken, aşağıdaki noktaları da hesaba katmayı asla ihmal etmemelisiniz:

· Yatağa ayıracağınız bütçe:

Ağır kişiler için oldukça ideal olan havalı ve lateks yataklar; en pahalı yataklar listesinde başı çektiğinden sınırlı bir bütçeye sahipseniz hibrit ya da sünger yataklardan yana tercihinizi kullanabilirsiniz.

· Uyku pozisyonunuz:

Yan uyuyan kişiler; daha yumuşak yataklarda rahat edebilirken, özellikle yüz üstü uyuyan kişilerin mutlaka daha sert yatakları satın almaları gerekiyor.

· Yatağınızı eşinizle paylaşıp paylaşmadığınız:

Çift sertlik ayarı bulunan yataklar; yatak sertliklerinin farklı olarak ayarlanabilmesine imkan sunuyor.

Eşinizle aranızda epey bir ağırlık farkı mevcutsa çift sertlik sunan yani bir tarafı sert diğer tarafı daha yumuşak olarak ayarlanabilen yataklardan satın alarak, hem siz hem de eşiniz için ideal sertlikteki bir yatakta uyuyabilirsiniz.

· Yatağın garanti kapsamı:

Genellikle 10 yıllık garanti süresi bulunan yatakların büyük çoğunluğunda tam garanti maksimum 2 yıl devam ediyor.

Yani 2 yılda yatakta erken sarkma ile karşılaştığınızda yatağı değiştirebilme şansınız bulunuyor.

Bazı yatak üreticileri ise sizden değişim için 2 yıl içerisinde bile ekstra ücret talep edebiliyor.

Bu yüzden yatağın garanti kapsamı hakkında detaylı bilgi edinmeden yeni bir yatak satın almamanızı öneriyoruz.

Sırt Ağrısı Çekenlerin Yastık Seçimi Nasıl Olmalı?

Rahat, baş, boyun, omurga ve sırt ağrısı çekmeden uyuma noktasında yastık seçimi esnasında da dikkatli davranmanız; satın almak üzere olduğunuz yastığın yüksekliğini ve kalınlığını göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Yeterince yüksek bir yastıkta uyuduğunuz takdirde boyun, bel, omuz, omurga ve vücudunuzun olası diğer bölgelerindeki ağrı ve acıyı hafifletebilir, basınç noktalarını azaltabilirsiniz.

Sizin için ideal yükseklikteki yastığı seçerken kullandığınız yatağın sağlamlığını, vücut ağırlığınızı, baş ölçünüzü ve son olarak da omuz genişliğinizi muhakkak dikkate almalısınız.

Kronik sırt ağrısı yaşıyorsanız; uykunuz esnasında rahat edebilmek adına başınızın altına ek yastıklar da koymayı düşünebilirsiniz.

Aynı zamanda dizlerinizin alt kısmına da yastık koyarak, daha ağrısız bir gece geçirebilirsiniz.

Sırt ağrısı çekiyorsanız; ağrılarınızı hafifletmek adına yatak üstü şiltelerden yani yatak pedlerinden de satın alabilirsiniz.

Yatak yüzeyinin sertleşmesini sağlayan yatak pedleri; hafızalı sünger, lateks, tüy, yün gibi pek çok farklı malzemeden imal edilerek, satışa sunuluyor.

Oldukça ekonomik fiyatlara satılan yatak pedleri; özellikle yatak sertliği konusunda anlaşamayan, ortak bir fikre varamayan çiftler için ideal ve konforlu bir uyku sunuyor.

Yatak pedi satın alırken de yatış pozisyonunuzu, ağırlığınızı ve satın alacağınız pedin kalınlığını mutlaka göz önünde bulundurmalısınız!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here