UYKUNUN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE ETKİSİ
Makalede Neler Var
Dünyada bir çok yetkili (COVID-19) Korona virüs ü daha iyi anlamaya çalışıyor. Herkes kendini nasıl daha iyi koruyacağını düşünüyor ve bunun için önlemler almaya çalışıyor.
Ellerimizi sıcak su ve sabunlarla düzenli yıkıyoruz.
Canlılar ve cansız varlıklarla temasımızı minimuma indirmeye çalışıyoruz. Bir şeye temas etsek bile en kısa zamanda dokunduğumuz yüzeyleri dezenfekte ediyoruz.
Bu tedbirlerin yanında bu virüs ve bunun gibi diğer virüslere karşı en iyi korunma yollarından birisi ve belki de en önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirmektir.
Uyku doğal bir bağışıklık güçlendiricidir. İyi bir gece uykusu almak kendimizi korumanın en iyi yollarından birisidir.
Bağışıklık Sistemimiz Nasıl Çalışır
Hasta olduğumuzda daha fazla uyku ihtiyacımızın olduğunu fark ederiz. Bunun nedeni ;
Uyku; bağışıklık sistemimizi ve diğer enfeksiyonlara karşı vücudumuzun direncini doğrudan etkiler. Vücudumuzu uyuyarak dinlendirirsek tekrar sağlıklı hale gelmek için güç elde ederiz. Bağışıklık sistemimiz zararlı mikropları yok etmek için çalışır.
Vücut parazitlere, bakterilere ve mantarlara maruz kaldığında bağışıklık sistemi devreye girer ve onları etkisiz hale getirmeye çalışır. Bağışıklık sistemi bir toksini tanıdığında , her zararlı mikrobu yok etmek için bir antikor geliştirir. Vücudumuzun her virüs için geliştirilen antikoru destekler ve vücuda yerleşmeye çalışan mikroplara karşı savaşır.
Bu yöntem aynı zamanda aşıların işleyiş şeklidir. Aşılar bir antikorun üretilmesine yol açacak bir bağışıklık tepkisini geliştirmek için vücuda bir patojen sokar. Belirli bir patojen için bir antikorumuz olduğunda hayatımızın geri kalanında korunmuş oluruz.
Bağışıklık Sisteminiz Nasıl Çalışır
Muhtemelen hastalandığınızda uyku ihtiyaçlarınızın arttığını fark etmişsinizdir. Bunun nedeni, uykunun bağışıklık sisteminizi ve enfeksiyonla mücadele yeteneğinizi doğrudan etkilemesidir.
Dinlenirken, vücudunuzu tekrar sağlıklı hale getirmeye yardımcı oluyorsunuz. Bağışıklık sisteminiz zararlı mikroplarla mücadele etmek için çalışır. Ayrıca hücre mutasyonu (kanser) gibi vücuttaki değişikliklere karşı savaşmaya yardımcı olur.
Virüslere, parazitlere, bakterilere ve mantarlara maruz kaldığınızda bağışıklık zararlı istilacıları tanımlar ve onları etkisiz hale getirmeye çalışır. Bağışıklık sistemi bir toksini tanıdığında, her bir istilacıyla savaşmak için tasarlanmış antikorlar geliştirir. Vücudunuzun savaştığı her virüs için bağışıklık sistemi antikoru korur, böylece bu istilacıya karşı tekrar savaşabilir.
Vücudumuz her şeyimiz düzün olduğunda ,bağışıklık sistemimiz düzgün çalıştığında hastalıkları önleyebilir. Uyku yoksunluğumuz(eksikliğimiz) veya aşırı stres gibi etkenler bağışıklık sistemini etkiler. Verimli bir uykudan mahrum olmak vücudun bağışıklık dengesinde değişiklikler yol açar. Uyku vücuttaki antikorların zararlı mikroplara karşı en iyi şekilde saldırması için fırsattır.
Uyku Bağışıklık Sisteminin Yanıt Süresini Artırır
İyi bir uyku bağışıklık sisteminin süresini ve etkinliğini arttırır. Uykunun dört evresi ve bu evreler arasında geçiş yaptığımızda her evre sağlık için önemli olan işlevleri yerine getirir. Bu işlevlerden birisi bağışıklık sisteminin zararlı patojenlere yanıt vermesine yardımcı olan protein Sitokin in üretimidir. Sitokinler ,hücrelerin iletişimini arttırır ve bağışıklık sisteminin anti korları farklı enfeksiyonlara yönlendirmesini sağlar.
Gece en az 7-8 uyumazsak sitokin üretimimiz sınırlı kalacaktır. Bu çok önemli proteinde yeterli olmadan bağışıklık sistemi virüslerle savaşmak için gerekli güce sahip olmaz.
Uyku T Hücresi(Bayaz kan hücreleri)nin üretimini arttırır.
T Hücreleri(Bayaz kan hücreleri bağışıklığın güçlendirilmesinde önemli bir role sahiptir. Bu hücreler bağışıklık sisteminin zararlı mikroplarla mücadele etmesine ve yok olmasına yardımcı olur. İyi bir uyku
beyaz kan hücrelerini arttırır. Bağışıklık sisteminin zararlı mikroplarla savaşma yeteneğini geliştirir. Daha az uyuyanlarda beyaz kan hücresi üretimi azalır. Bu durum zararlı mikropların vücudun savunma sistemini aşmasına olanak sağlar.
Bütün bu yazılanlardan sonra iyi bir uyku çekmekte en önemli etken, iyi bir yatak seçmektir. Bunun için sitemizdeki aşağıdaki linki ve diğer yazıları okumanız bu konuda sizlere yardımcı olacaktır.