Uykunun Faydaları

1379
uyuyan çocuk

Uykunun Faydaları Nelerdir, Düzenli Uyumak Neden Önemlidir?

Gün içerisinde herhangi bir zorlayıcı egzersiz yapmamanıza ya da zihinsel açıdan yorulmamanıza rağmen yine de kaliteli ve sağlıklı bir uykuya ihtiyaç duyduğunuzu biliyor muydunuz?Uyku esnasında büyüme hormonunun salgılanıyor olması, hem çocuklar hem de yetişkinler için uykuyu tıpkı su içmek ve yemek yemek gibi zaruri bir ihtiyaç haline getiriyor.

Uykunun yeterince kaliteli olmaması; tip2 diyabet, kalp krizi, felç, yüksek tansiyon ve obezite gibi ciddi hastalıklara daha kolay bir şekilde yakalanabilmenize yol açıyor.

Bilim adamları ve uyku bilimciler; mutlaka gece en az 7-8 saat boyunca uyumamız gerektiğinin, aksi halde sağlığımızı erken yaşlarda kaybedebileceğimize dair bizleri uyarıyor.

Peki, kaliteli bir uyku sağlığımızı nasıl etkiliyor? Neden düzenli bir şekilde uyumamız gerekiyor?

Düzenli Uykunun Yararları Neler?

Düzenli ve sağlıklı bir uykunun sağlığımıza sunduğu mucizevi katkıları aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:

● Kilo Kontrolü Sağlıyor

Yapılan araştırmalar; kalitesiz ve eksik uykunun düzenli ve sürekli kilo alımını tetiklediğini, kendimizi gün içerisinde daha aç hissetmemize, özellikle açlığımızı bastırmak adına daha çok yağlı, şekerli ve karbonhidratlı besinlere yönelmemize neden olduğunu kanıtlıyor.

Uykusuzluğun kilo alımına neden olması, uykusuz kaldığımız gecelerde leptin olarak adlandırılan iştah bastırıcı hormonun daha az salgılanmasından kaynaklanıyor.

Aynı zamanda yetersiz ve düzensiz uyuduğumuzda iştahımızı arttıran grehlin hormonu daha fazla miktarda salgılanıyor.

Yani ideal kilomuzda kalabilmemiz, diyetimizden daha iyi bir sonuç alabilmemiz için mutlaka geceleri kaliteli bir uyku çekmemiz gerekiyor.

● Öğrenme Yeteneğimizi Pekiştiriyor

Uyku esnasında salgılanan büyüme hormonu; fiziksel sağlığımızın yanı sıra zihinsel sağlımızı da doğrudan etkileyerek, zihinsel açıdan daha verimli ve aktif bir gün geçirebilmemize yardımcı oluyor.

Düzenli ve kaliteli bir uyku; beynimizi dinlendiriyor, hafızamızı güçlendiriyor, derslerimize ya da işimize daha kolay bir şekilde odaklanabilmemizi sağlıyor.

Vücudumuzun ve beynimizin kendini restore edebilmesi için sağlıklı ve düzenli bir uyku alışkanlığımızın olması gerekiyor.

Gün içerisinde öğrendiğimiz bilgilerin ve anılarımızın hafızamıza kaydedilebilmesi, kalıcı olarak yerleşebilmesi noktasında erken saatlerde uykuya dalmamız, uyku saatimizi geciktirmememiz önemli bir rol tutuyor.

● Cildimizi Güzelleştiriyor

Uykunun cilde faydaları arasında cildimizi güzelleştirmesi, kollajen üretimini arttırarak, bize daha genç ve çekici görünen bir cilt armağan etmesi de bulunuyor.

Uyku esnasında salgılanan büyüme hormonu; cildimizde kolajen uyarımını teşvik edip, daha sağlıklı cilt hücresi oluşumuna öncülük ediyor.

Yeterli ve kaliteli uyku; antioksidan etkisi göstererek, cildimizi toksinlerden arındırıyor.

Daha canlı, sağlıklı ve parlak bir cilde, dökülmeyen ve hacimli saçlara, kırılmayan tırnaklara sahip olabilmemiz için uykunun cildimizi yenileyici etkisini mutlaka göz önünde bulundurmamız, uykunun cilt sağlığımızdaki yerini ve önemini unutmamamız gerekiyor.

● Bağışıklığımızı Güçlendiriyor

Adeta beynimizin ve vücudumuzun yakıtı niteliğinde olan uyku, cildimizin yanı sıra vücudumuzun ve tüm organlarımızın kendini yenileyebilmesine ve onarabilmesine aracılık ediyor.

Bir diğer deyişle hasar gören vücut organlarımız, kaliteli bir uyku esnasında restore ediliyor.

Düzenli bir şekilde uyumadığımızda ise vücut organlarımızın tamir edilmesi ve hücrelerimizin yenilenmesi zorlaşıyor.

Sonuç olarak; merkezi sinir sistemi, beyin, dolaşım, kalp-damar, iskelet sistemi ve kaslarımız başta olmak üzere vücudumuzun neredeyse tamamı uykusuzluktan etkileniyor ve vücudumuz, yavaş yavaş sağlığını kaybetmeye başlıyor.

Bu durum; grip, nezle, soğuk algınlığı gibi basit rahatsızlıklara bile daha kolay yakalanabilmemizi, hastalıkları daha zor atlatabilmemizi beraberinde getiriyor.

● Anti-depresan Etkisi Gösteriyor

Uykusuz geçen bir gecenin ertesi gününe maalesef ki kortizol hormonu yani stres hormonu daha fazla salgılanarak uyanıyoruz.

Vücudumuzun ve beynimizin stresle ve stres yaratabilen etmenlerle daha kolay bir şekilde mücadele edebilmesi için stres hormonunun gereğinden fazla salgılanmaması gerekiyor.

Stres hormonu fazla salgılandığında ise en ufak zorluklar karşısında sinirlenebiliyor, gün içerisinde kendimizi daha gergin, sinirli hissediyor, olaylara daha agresif bir şekilde yaklaşıyoruz.

Yeterli ve kaliteli bir uyku; anti-depresan etkisi göstererek, sinirlerimizi yatıştırıyor ve ruh halimizi iyileştiriyor.

Ertesi gün kendimizi daha pozitif, enerjik ve sakin bir şekilde hissedebilmemizi sağlıyor.

● Kardiyovasküler Sağlığımızı Gözetiyor

Uykuda kalma süresi, yani kaç saat uyuduğumuz, kas, damar ve kalp sağlığımızı da yakından ilgilendiriyor.

Yeterli uyku, kalp kaslarımız da dahil vücudumuzdaki tüm kasların dinlenmesini ve gevşemesini sağlıyor.

REM dışı uyku sırasında nabzımız ve kan basıncımız da düşerek, dengeleniyor.

Yani yeterince uyumadığımızda kan basıncımızda yükseklik, kronik bir hal alabiliyor.

Bu yüzden de hayatımızın geri kalanını yüksek tansiyon hastası olarak geçirebiliyoruz.

Kan basıncının ve nabzın dengelenmesi, aynı zamanda stres hormonunun da dengelenmesi anlamına geliyor.

Stres hormonu aşırı salgılandığında damar tıkanıklığı ve damar sertleşmesi ile karşılaşmak zorunda kalabiliyoruz.

Bununla birlikte yüksek kan basıncı ve nabız; çoğu zaman kalp krizi, inme ve felç ile sonuçlanabiliyor.

● Yaratıcılığımızı Arttırıyor

Düzenli ve kaliteli uyku; düşünme kapasitemizi ve yeteneğimizi doğrudan etkileyerek, daha yaratıcı ve güzel fikirlere zihnimizi ve beynimizi açık hale getiriyor.

Vücudun ve beynin tüm gece boyunca dinlenerek, kendini onarması; beynimizin harika fikirler yaratabilmesini mümkün bir hale getiriyor.

Yaratıcılığımızın artması ise iş hayatımızda daha başarılı olabileceğimizi, yeni girişim, plan ve projelere imza atabileceğimizi ifade ediyor.

Girişimci ve yaratıcı yönünüzü geliştirmek istiyorsanız, kaliteli ve düzenli uykunun önemini ihmal etmemelisiniz!

● Trafik Kazası Riskini Azaltıyor

Kaliteli uyku; hafızamızı, beynimizi güçlendirerek, odaklanamama problemi ile daha az karşılaşmamızı sağlıyor.

Ne yazık ki trafik kazaları başta olmak üzere çoğu kazanın büyük bölümü, dikkatsizlikten ve odaklanamamadan kaynaklanıyor.

Yeterli miktarda uyuduğumuzda ertesi gün konsantrasyonumuzun ve dikkatimizin daha yüksek olması ise bizi trafik kazası vb. kazalara karşı koruyarak, algımızı arttırıyor.

● Sosyal İlişkilerimizi Olumlu Etkiliyor

Hormonların dengeli ve yeterli miktarda salgılanması için zorunlu olan uyku; dolaylı olarak, serotonin hormonunun da daha fazla miktarda salgılanmasına aracılık ediyor.

Uykunun stres hormonunu azaltıcı, kan basıncını dengeleyici etkisi; ertesi gün mutluluk hormonunun daha çok salgılanması ile sonuçlanıyor.

Kendimizi stresten arınmış, kaslarımız rahatlamış hissettiğimizde ise gerek iş gerekse özel hayatımızda insanlarla daha sağlam ve kaliteli ilişkiler kurabiliyoruz.

Yani mutlu ve huzurlu bir yaşam sürebilmemiz adına mutlaka kaliteli, sağlıklı bir uyku çekmemiz gerekiyor.

● Obeziteyi Önlüyor

Yetersiz uyku; açlık hormonunun daha fazla, tokluk hormonunun ise daha az salgılanması anlamına geldiğinden, az uyuyan kişiler gün içerisinde yeterli miktarda uyuyanlara göre daha fazla besin ve içecek tüketmek zorunda kalıyor.

Aynı zamanda kişinin ayakta kalma süresinin uzaması, daha çok besin tüketmesi ve kalori alması ile sonuçlanıyor.

Üstelik uykusuzluk; şeker, karbonhidrat ve tatlı isteğini artırarak, kalorisi yüksek besin tüketimini yükseltiyor.

Karbonhidratlı, yağlı ve şekerli gıda tüketimi ise uzun dönemde tip2 diyabet ve obezite riskini doğuruyor.

Tip2 diyabet ve obeziteden korunmak adına mutlaka yeterince uyumalı, uyumadığınız zamanlarda ortaya çıkan uyku borcunuzu hemen ödemelisiniz!

● Kanserden Koruyor

Vücudumuzun biyolojik ritminin düzenlenmesinden sorumlu olan melatonin diğer adıyla uyku hormonu; 23.00-O5.OO saatleri arasında salgılanıyor.

Melatonin hormonunun salgılanmaması ya da eksik salgılanması; depresyona, saç dökülmesine, cildin erken yaşlanmasına, bağışıklık sisteminin çökmesine ve pek çok sağlık sorununa neden olabiliyor.

Yapılan bilimsel çalışmalar; melatonin salgılanımının kişiyi romatoid artrit, fibromiyalji vb. otoimmün rahatsızlıklardan ve kanserden koruduğunu adeta gözler önüne seriyor.

SONUÇ:

Uykunun hem genel sağlığımıza hem de cilt sağlığımıza faydalarından yararlanarak, sizler de yaşam kalitenizi arttırabilir; mide, böbrek, kalp, damar, karaciğer başta olmak üzere tüm organlarınızın sağlığını gözetebilirsiniz.

İş hayatınızda başarıyı ve özel hayatınızda uyumu, kaliteli ve verimli bir uyku ile yakalayabilirsiniz!Stresinizi zamanında yatağa girerek, kontrol altında tutabilir; hayatın güzelliklerini güzel bir uyku ile daha kolay bir şekilde fark etmeye başlayabilirsiniz.

Yeterli miktarda uyuyarak; daha güzel, çekici ve genç görünen bir cilde kavuşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here